15 Eylül 2011 Perşembe

MASAL

Bugün size bir masal anlatmak istiyorum.
Belki 120-130 yıl önce başlamış.Halep kökenli  Sabuni ailesinin güzel kızı Şerife,İskenderun'un yerlisi bir ağa oğlu olan Küçük Efendi Hakkı Bey ile evlendirilmiş.Şerife çok güzel ve  zamanına göre eğitimliymiş. Çapkın ve şımarık bir ağa oğlu olan kocası Hakkı Beyle mutlu olmamış.Hakkı Bey de çapkınlıklarıyla onu çok kırmış.Ama 2 kız 3 oğlan evlatları olmuş.

IMG_0855

Adana'da çiftçilik yapan Mustafa Efendi Fatma gelin ile evlenmiş.Bir kız iki oğulları olmuş.Ama Mustafa Efendi'nin sertliği ve dayakları gencecik Fatma Gelin'in  40 günlük bebeğini arkada bırakıp 26-27 yaşında ölmesine sebep olmuş.Küçük oğulları Mehmet çok zeki ve çalışkan bir çocukmuş.Sıkıntılarla okuyup Hakim olmuş.
90 yıl kadar önce İstanbul'lu Kazım Efendi Jöntürk olmakla suçlanıp Trablus'a sürgün edilmiş.Eşi Zehra ve kayınvalidesi ile Trablus'a gitmiş.İtalyan'lar ile savaşırken küçük bebekleri Şinasi'yi bir ağacın altında bırakmışlar.Ama Şinasi'nin anneannesi çoçuğu bırakamamış, dönüp yanına almış.
Şinasi büyürken,Ankara'da Nuriye Hanım eşi Mehmet Emin Beyden boşanmış.Küçük kızları Mürüvvet'i babasına vermiş.Kendisi tekrar evlenmiş.Küçük Mürüvvet babasının yanında oradan oraya ,o evden o eve ,o üvey anneden bu üvey anneye sürüklenip büyümeye çalışmış.Genç bir kız olduğunda annesini ve kardeşlerini tanımak istemiş.Ankara'ya gelmiş.Ama olmamış olamamış.1940'ların ünlü terzisi Sabiha Keyn'in yanında çalışmaya başlamış.
Bu arada Şinasi bey bir evlilik yapıp ayrılmış.Ankara'da memuriyete başlamış.Mürüvvet ile yolları kesişmiş ve evlenmişler.Bu evlilikten 3 oğulları olmuş.

IMG_0860

Bu arada Şerife hanım ve Hakkı beyin oğulları Ankara'da Hukuk fakültesinde okuyorlarmış.Şerife Hanım ve Hakkı beyin kızları Nilüfer oğlanların arkadaşı Mehmet'e aşık olmuş.Evlenmişler.İki çocukları olmuş.

IMG_0858

IMG_0864

O çocuklardan bir tanesi de elinde ailesine ait ne kadar az resim var diye çok üzülürmüş.Kendinin ve kardeşinin bebeklik resimleri bile yokmuş.Hain cadının biri canlarını acıtmak için hepsini yakmış.Çocuk da o zaman ben elimdekileri değerlendiririm,büyüklerimi özlediğim zaman o resimlere bakarım,çocuğuma ve yiğenime bir anı kalır demiş ve....

IMG_0878

IMG_0880

IMG_0882

IMG_0885

Masal mı?Daha bitmemiş.Herkes kendi masalını yazmak için çabalıyormuş.
Gökten üç elma düşmüş.

IMG_0887

Biri yazana,biri okuyana,biri de mutlu masallar dileyen herkese.

5 yorum:

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Bu masalın devamı gelecek değil mi ? Ailesi hakkında bilgi sahibi olan anlatıcı (!) lütfen lütfen anlatmaya devam etsin,ben çook severim böylesi masalları !

Sevdiye dedi ki...

Masal güzel,fotoğraflar güzel,kelebekli çerçeve çok güzel..:)
Masalın ve objelerin devamını görmek dileğiyle ... "mutlu masallar"

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

anlatırken hepsi gözümde canlandı ve eski bir film hissi uyandırdı devamı gelsin lütfen sevgiler:)

pelinpembesi dedi ki...

ne güzel kurgulamışın yazını, siyah-beyaz fotolarla..

evcilik dedi ki...

Tüylerim diken diken oldu,silinip giden insanların silüetlerine ve hayat hikayelerine bakarken...