25 Şubat 2012 Cumartesi

ÇARPI İŞİ NASIL İŞLENİR ?

Çarpı işi hakkında gerek çevremde ,gerekse blogda soru soran arkadaşları aydınlatmak amacı ile bir yazı hazırlamak istedim.Arzu Hanım umarım okuyordur.Cevap vermekte geç kaldım. Çarpı işinin birinci şartı sabır.Sonucu görmeniz biraz vakit alıyor.Hemen sonuç almayı beklemeyin. Yazdıklarım tamamen benim tercihlerim ve kullandığım malzemeler.Daha iyi,daha güzel diye değil kendi tecrübelerimi aktarıyorum.Bunlar önerilerim.Lütfen ukalalık gibi algılanmasın.
I-KUMAŞ:
A-Etamin:Çarpı işinde genellikler etamin tabir edilen kumaşları kullanıyorum.Parantez içinde yazdıklarım ingilizceleri. Genel kabul görmüş kelimeler. Etamin (Aida) kumaşlar ,count ile ölçülendiriliyor.Count bir inç'e (yaklaşık 2,5 cm) düşen işleme alanı ölçüsü.Yani 14 count dediğimizde ,bir inç'e yaklaşık 14 kare düşüyor demek. Etamin 11,14,16,18 count diye gidiyor.Sayı büyüdükçe işleme karesi (yani bir çarpı) adedi artıyor.

IMG_1791
14 count etaminler.

IMG_1792
16 count etaminler.

B-Keten Kumaşlar:Aynı şekilde işlemeleriniz için keten (Linen) kumaşları da tercih edebilirsiniz.Keten kumaşlar her tür nakış için kullanılabilen kumaşlardır. Keten kumaşlar da 28,30,32 count olarak ölçülendirilir.Sayı büyüdükçe işleme kareleri küçülür.İlk defa çarpı işi yapacaklar için çok önermiyorum.

IMG_1795
Keten kumaşlar.

C-Plastik Kanvas ve Suda Çözülen Etamin:Plastik kanvas magnet,kutu vb yapmak için kullanılan etamin benzeri bir malzeme.Aynı şekilde işledikten sonra kenarlarından kesip kullanabiliyorsunuz.

IMG_1798
Plastik kanvas
Suda eriyen etaminleri istediğiniz kumaş üzerinde kullanabilirsiniz.Size etamin gibi belirlenmiş
işleme alanı sunuyor.İşlemeniz bittikten sonra su ile çözünüyor.

IMG_1797
Suda eriyen etamin
II-İPLİK:Ben işlemelerimde 2 kat DMC Mouline kullanmayı tercih ediyorum. Daha dolgun bir görüntü sağlıyor. Çile halinde 6 kat iplikten oluşmuştur.

IMG_1800

IMG_1827

Ama,goblen işlemeleriniz için yün ya da pamuk,diğerleri için floş,kuka iplikler kullanabilirsiniz.

III-İĞNE MAKAS VE KASNAK: Kullandığınız etaminin count sayısına göre bir iğne kullanmanızı öneririm.Count sayısı arttıkça iğneniz incelecektir.Etamin iğnesi ucu küt,orta boy delikli bir iğnedir. 24,26,28 diye ölçülendirilir.Ben 16 count etamin için 28 numara DMC iğne kullanıyorum.Ayrıca küçük ve sivri uçlu bir nakış makasınız olması gerekir. Ben kasnak kullanmıyorum. DMC etaminler apreli olduğu için kasnağa gerek kalmıyor.Kasnak kullanırken dikkat edeceğiniz şey kasnağın kumaşınızı ve işlemenizi ezmesine izin vermemek.

Gelelim işlemeye; Eğer şablonunuzda belirtilmemişse nakış alanınızı ölçmeniz gerekir.Genellikle şablonunuzda 125X78 gibi rakamlar göreceksiniz.İşleme alanınızın kaç kareden oluştuğuna dair bilgidir.Yani en 125 çarpı,boy 78 çarpı gibi. Şablonunuzda yine ne tür kumaş kullanıldığı bildirilmiştir.Etamin ,keten gibi. Hangi marka iplikleri kullanacağınız numaraları ve sembolleri ile gösterilmiştir.

IMG_1812

Hangi kumaşın kullanıldığı,
IMG_1806

Nakış alanı (cm olarak) IMG_1803

Nakışınızın kolaylık derecesi, IMG_1804

Bunları belirledikten sonra işlemenizi ne yapacağınıza karar vermiş olmalısınız.Yani çerçeveleyecek misiniz,yastık mı yapacaksınız,vb. İşleme alanınızın her kenarında minimum 5-6 cm fazlalık bırakarak kumaşı kesmeniz gerekir.20X20 cm'lik bir işleme alanınız varsa en az 25X25 cm.'lik bir kare hazırlamanız gerekir.

Bazı açık renk kumaşlar durduğu yerde kirleniyor.Eğer kumaşınız kirlenmiş ise veya kat izi olmuşsa yumuşak deterjan ile ılık suda yıkayıp ılık ütü yaptıktan sonra işlemeye başlayın. Kumaşınızı kestikten sonra kenarlarını sürfile yapın.Teğel ile veya uçan kalemle kumaşınızın orta noktasını bulun.İşlemeye ortadan başlanır.Bu arada uçan kalemleri çok önermiyorum.Çok kaliteli bir ürün değilse kumaşınızda iz bırakabilir. Nakışa başlarken el temizliğinize çok dikkat edin.Ne olursa olsun.bazen elin kendi terlemesi kumaşınızda iz yapabilir. Şablonunuzda verilen iplikleri temin edin.En iyi sonucu almak için şablonda verilen iplik markasını tercih edin.Bir bu markadan bir şu markadan kullanmayın.İplik numaralarını değiştirmeyin.198 numara yok 199 kullanayım demeyin.Mouline ile çalışıyorsanız,ipliğinizi 35-40 cm kesin,6 kat ipliği 2 katına ayırın iğnenize geçirin.Kullanacağınız iplikleri kesip numaralandırmak işlerken kolaylık sağlayacaktır.

IMG_1801

Nakışta düğüm olmaz .Bu yüzden gemici düğümü denilen düğümle nakışınıza başlayın. İşlemeye başlayacağınız noktanın 4-5 cm ilerisinden iğnenizi batırın.Gemici düğümü kumaşınızın yüzünde kalacaktır.Bu çözülebilen bir düğümdür.

IMG_1807

İşleme noktanızdan işlemeye başlayın.Dikkat edeceğiniz şey bütün çarpılarınızın aynı yönde ve büyüklükte olması.

IMG_1808

İpliğiniz bittiğinde veya renk değiştirmeniz gerektiğinde,işlemenizin arka yüzünden ipliğinizi yürütün.

IMG_1810
Gemici düğümünüzü de aynı şekilde çözüp işinizin arka yüzünden yürütürseniz sökülüp atmaz.Nakışınızın arka yüzü de daha temiz görünür. Renk değişimlerinde ,iplik yürütürken en fazla 2-3 çarpı yürütün.Bir uçtan bir uca iplik atlamayın.

IMG_1826

Çok renk değişimli işlerde mümkün olduğunca ipliğinizi yürütün,atlama yapmayın.
Başta da dediğim gibi çarpı işi çok zevkli bir uğraş.Sabırlı olmalısınız.Çarpı işini bir çok yerde ,bir çok malzemeyle kullanabilirsiniz. Böyle yastıklar yapabilir,

IMG_1813

IMG_1814

Düğmelerle,boncuklarla,

IMG_1819

IMG_1820

IMG_1821

Fistolar,dantellerle,ipliklerle,

IMG_1815

IMG_1817

IMG_1825

Ahşap veya metal malzemelerle süsleyebilirsiniz.

IMG_1824

Umarım unuttuğum bir şey olmamıştır,umarım yardımcı olabilmişimdir. Biraz detaylı ve karışık bir yazı oldu ama her konuda yardımcı olmaya hazırım. Kolay gelsin.
Hoşçakalın.

28 yorum:

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Elleriniz dert görmesin Dolunay hanım, Çok yararlı bir yazı hazırlamışsınız. Fotoğraflarla o kadar güzel ve net anlatmışsınız ki her düzeydeki kanaviçe sevdalısı yararlanacaktır eminim. Çok teşekkürler. Sevgiler ...

My Hobby World dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız.Bir kanaviçe aşığı olarak size teşekkür ederim.Sabır işi olduğuna kesinlikle katılıyorum.Yalnız bağımlılık yaptığını da unutmamak gerek...:)))
Hoşçakalın...

Senanın annesi dedi ki...

Kesinlikle karışık değil ve çok titiz bir yazı metni hazırlamışsınız. Fotoğraflarla ayrıntılı desteklemenizde çok hoş olmuş.
Kaleminize ve yüreğinize sağlık.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Bugün blogunuza baktim ve geriye dogru taradim carpi isibnasil islenir sorusuna yanit almak icin ve 1-2 saat sonra tekrar bloglarda gezerken gordum kiaklimdan gecen sorulari yanitlamissiniz:))
Ama son bir sorum var siyah konturlari isleme bittikten sonra mi geciyorsunuz ve tek kat mi?p
Cok cok tesekkurler...
Esra

Unknown dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız, emeğinize sağlık, sevgiler...
AYŞENUR

Unknown dedi ki...

Sevgili Colette,huby dünyası ve Senanın Annesi çök teşekkür ederim.
Sevgili Esra işleme bittikten sonra tek kat olarak iğne ardı yapıyorum.(Rğer aksi belirtilmemişse)Sevgiler.

Filiz dedi ki...

Emek verip tane tane ve tüm ayrıntısıyla anlatmışınız google da çarpı işi yazınca ilk çıkması gereken siteler arsına girmelisin ben hemen 1 li yorum bunu:)

Filiz dedi ki...

+1 yapıyorum demek istedim :)

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Nasıl güzel ve anlaşılır anlatmışsınız Dolunay Hanım. Elinize, yüreğinize sağlık. Çok teşekkür ederim bu güzel paylaşım için size...
Sevgiler.

Elisi Defteri dedi ki...

Dolunaycığım, baştan sona büyük bir hayranlıkla okudum anlatımını, emek verip zaman harcayıp bu değerli bilgileri bizlerle paylaştığın için binlerce teşekkür:)))

arzu dedi ki...

süpersiniz süper..... okumaz olurmuyum sizin çok sıkı takipçinizim ve sayenizde gözlerinde rahatsızlık oldugu halde bu çarpı işine sevdalandım size bir soru daha sorabilirmiyim ben daha önce aldıgım dmc yumak 8 numara ve 12 numara iplikler almıştım onları kaç numaralı etaminlerle işleyerek degerlendire bilirim acaba şimdiden ilginize çok çok teşekür ederim

Tuğçe dedi ki...

Ne kadar detayli, açık, net anlatmışsınız.Elleriniz dert görmesin.Yazının sonu geline üzüldüm.Daha olsa da bir şeyler okusam dedim. Harikasınız gerçekten.Sevgiler,

güllercegüzellikler dedi ki...

PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER SAĞOLUN SİZLER SAYESİNDE BİR PARÇA DA OLSA BİLGİ ALABİLİYORUZ İNANIN ÇOK İYİ OLDU BU BİLGİLER

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

sevgili Dolunay!(birilerine bu isimle hitap etmek hala garip geliyor:))anlatımındaki detaylar ve sadelik anlaşılır hali çok güzel.bilmeyen biri çokrahat yapabilir bu anlatımla.teşekkürler emeğine sağlık..
ki ben bu muhteşem çalışmaları gözlerimle gördüm ve samimiyetle söylüyorum hayran kaldım.tanıştığımız gün akşamında hemen tanıtacak anlatacaktım ama defterim eşimin arabasında süründü bikaç gün vs vs...
tanımaktan son derece memnun olduğumu belirtip çalışmalarına hayran kaldığımı tekrar belirtmek istiyorum.sevgiler..

evcilik dedi ki...

Süper bir post olmuş canım,bana çarpıişi ile ilgili okadar çok soru geliyorki böyle bir post hazırlamakla ancak cevaplayabilirdim.Ne varki bu konuda pek bir uzmanlığım yok bu güzel anlatımın banada kaynak oldu...
sevgiler canım...

Adsız dedi ki...

merhaba,

bende profosyenelce olmasa bile kendimce etamin işliyorum ancak etamnlerimi süsleyebileceğim ahşap yada metal aksesuarları bulmakta çok zorlanıyorum...yaşadığım yer sahil yeri ve böyle şeyleri bulmak zor buralarda....acaba bu konuda bilgi verebilirmisiniz...bu minik aksesuarları nerelerden temin edebilirim....teşekkürler

özlem

mycitycottage dedi ki...

You are my hero İ love you and miss you .....

duygu can dedi ki...

dolunay hanım,
sabrınıza ve emeğinize hayran oldum...herhalde bu yazınız bulunabilecek en ayrıntılı çarpı işi anlatımı...ben de çarpı işine çok meraklı olduğum halde suyla çözünen kanvası sayenizde öğrendim...harika paylaşımınız için teşekkürler..sevgilerimle

Sehrin Dansi dedi ki...

Ellerinize sağlık tum acıklamalar ıcın, ben de yeni yeni bu işlere girdim, ck hşuma gıdıyor, keyifli ve dinlendirici.
Yolunuz düşerse ben de beklerim :)
www.sehrindansi.com

Unknown dedi ki...

sevgili doluny hanim,
o kadar guzel bir dille anlatmisinizki,,,,,,super
ben bildigim halde ,inceledim ,okudum
cokta faydalandim......
gonlunuze saglik
isledikleriniz muhtesem
tek kelimeyle
hepsine ayri ayri ,ellerinize
gonlunuze saglik diyorum
sevgilerimi bahcemden yolluyorum

Adsız dedi ki...

nereden alıp işliyorsunuz ben de yapmak istiyorum

saadet .d. dedi ki...

merhabalar
bende sayfanızı cok begendim işlerinize bayıldım...
az cok bende yapıyorum ama tablo hiç yapmamıştım coook hoşuma gitti ve denemek istiyorum fakat şablonlarınızı nerden temin ediyorsunuz benim elimde böyle bir sablon yok nerden bulabilirim onu da bilmiyorum...ve renklerin uyumu sablonunuzda mı var su su renk olacak diye siz mi seçtiniz
tesekkür ederim güzel paylaşımlarınıza

ruşyena dedi ki...

çarpı işinin inceliklerini öğrenmeye çalıştığım şu günlerde, tesadüfen bulduğum yazınız çok yardımcı oldu. çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Jeremiah Junction ın cat country dergisini bulmak istiyorum. Bunu nereden bulabileceğim hakkında bir fikriniz varsa lütfen bana söyleyin:) Sizin vereceğiniz çarpı işi kursuna kaydımı yaptırdım ve başlamasını sabırsızlıkla bekliyorum. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle.... mervecanecz@hotmail.com

Güler dedi ki...

Su da eriyen etamin ve pilastik kanvas Türkiye de var mı?Ben İstanbul da çok çeşidi olan bir tuhafiyeye sordum hiç duymamış bile.Yurdışından mı aldınız?

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş, teşekkür ederim. Ben de plastik kanvas nerede satılır bilmek isteyenlerdenim. Keşke bu tür ürünleri satan, bol çeşitli bir websitemiz olsaydı.

birdunyafikir dedi ki...

Harika bilgiler...
Ciddi emek harcamış ve tecrübe biriktirmişsiniz hazırlamak için.
Harikasınız!
:)

Adsız dedi ki...

MERHABA. .. etamin dünyasına yeni girmiş bulunmaktayım. . Sanirim aldığım kumaş 11 conut. Acaba bu kumaş için kaç kat ip kullanmam gerekir. . Teşekkürler. .